Elektrikli bisikletlerin yanlış kullanımı ve sonucunda yaşanan olumsuz deneyimler kullanıcıları elektrikli bisikletlerden soğutabiliyor. Elektrikli bisiklet kullanımına yeni başlayan kullanıcıların en sık yaptığı hataları sizler için derledik.
1. Bisikleti basınçlı suyla yıkamak
Elektrikli bisikletlerin parçaları suya ve yağmura dayanıklı olarak tasarlanmış olsalar bile basınçlı suyla yıkandığında elektronik aksamlar su temasından kolaylıkla etkilenebilir.
- Yıkamadan önce pilinizi çıkartın. Pili ıslak bir bezle silebilirsiniz.
- Bisikletinizi eğer basınçlı suyla yıkamak istiyorsanız motor sürücüsüne (controller) ve LCD ekran, gaz kolu vs. gibi parçaların bulunduğu gidon bölgesine basınçlı su tutmamaya özen gösterin.
- Tekrar çalıştırmadan önce bisikleti güneşe bırakarak tamamen kuruduğundan emin olun
2. Düşük lastik basıncı
Bisikletinizin menzilinin kısalmaya başladığından şikayet ediyorsanız bunun sebebi lastiğinizin basıncı olabilir. Motor sürekli destek verdiği için bunu fark etmeyebilirsiniz.
- Doğru lastik basıncı normal bisiklet kullanımında olduğu gibi elektrikli bisikletlerde de önemlidir.
- Lastiğinizi lastik yanağında belirtilen basınç değerlerinde kullanın.
3. Motosiklet gibi kullanmak
Özellikle gaz kolu bulunduran bir bisiklet kullanıyorsanız zamanla bisiklete bindiğinizi unutup bisikleti adeta bir motosiklet gibi kullanmaya başlayabilirsiniz.
Elektrikli bisikletler sürekli gaz koluyla kullanıma uygun tasarlanmadığı için bu şekilde kullanım pilinizin ve dişlili motor sistemlerinin daha çabuk yıpranmasına neden olur.
- Hızlanma ve tırmanışlarda pedal desteği ile kullanılması bisikletinizin ömrünü uzatacaktır.
4. Yanlış vites kullanımı
Elektrikli bisikletlerde kullanıcılar genellikle “motor gücünün de etkisiyle” düşük kadanslı kullanma eğiliminde oluyor. (Düşük kadans = yavaş pedal çevirmek)
- Eğer elektrikli bisikletinizden sportif anlamda fayda sağlamak istiyorsanız doğru vites aralığında ve yüksek kadansta pedal çevirmeye özen gösterin.
- Hızlanırken veya dik yokuşları çıkarken vitesinizi düşürerek ve kadansınızı yüksek tutarak (hızlı pedal çevirerek) hem sportif anlamda daha fazla efor sarf edip kan dolaşımınızı hızlandırabilir hem de elektrikli bisikletinizin ve pilinizin ömrünü uzatabilirsiniz.
5. Bakımsızlık ve yanlış müdahaleler
Bisikletlerin mekanik aksamları açıkta olduğu için dış etkenlere daha çok maruz kalırlar. (güneş, yağmur vs.) Her ne kadar motor gücü sizi taşıyor olsa bile vites zincir gibi mekanik aksamların bakımını aksatmamanız önemli.
- Mekanik bakımlarınızı aksatmayın
- Hub motorlu bisikletlerde motor dönüşünü bisikletin kadrosundan güç alarak sağlar. Lastiğiniz patladığında motoru yerine eskisi gibi yerli yerine oturtmalı ve somunları gevşemeyecek şekilde sıkmalısınız. Aksi takdire motor kablosu sarılabilir veya yırtılabilir.
6. Elektrik aksamının yanlış kullanımı
- Uzun süre atıl durumda kalan Lityum iyon pillerde sorun yaşanabilmektedir. Bisikletinizi kış aylarında veya uzun süre kullanmadığınız zamanlarda pilinizde sorun yaşamamak için ayda en az bir kez kullanmaya özen gösterin.
- Bisikletinizin pilini tam dolu veya tamamen boş olarak saklamayın.
- Tuzlu su ve rutubet motora zarar verebilir. Bol çamurlu sürüşlerden sonra motoru basınçlı suyla yıkayın ( sadece motoru! ) ve bisikletinizi tuzlu su ve toprakla temastan koruyun.