Kış geldi. Artık bu havada bisiklete binilmez diye düşünüyor olabilirsiniz. Peki bisiklet gerçekten de bir yaz eğlencesi midir? Bu yazıda elektrikli bisikletin kışla arası nasıldır sorusunun cevabını veriyoruz.
Soğuk
Dolu şarjınızla gaza dilediğiniz kadar basıp rüzgarın tadını çıkardığınız günler geride kaldı. Hava sıcakları düşmeye başladığında artık bisikleti tavan arasına kaldırmanın vaktinin geldiğini düşünebilirsiniz. Aslında bu konuda çok da haksız sayılmazsınız çünkü selenin üstü gerçekten rüzgarlı ve soğuktur. Öncelikle belirtelim, soğukla aranız çok iyi değilse kendinizi zorlamayın. Soğukla mücadele etmenin yolu ise aslında oldukça basit: pedallamak. Biraz pedallayarak kısa sürede ısınabilirsiniz ancak bu sizi rüzgardan korumaz. Elektrikli bisikletinizde yüksek hızlarda yol aldığınız için mutlaka rüzgarı kesecek kıyafetler seçin. Rüzgar içinize işlemediği sürece soğuk da işlemeyecektir.
Kışın şehirde bisikletli sayısı oldukça azalıyor. Eğer bunu başaran azınlıktaysanız sıcak bir içeceği hak ediyorsunuz demektir. Şehirin tüm o çılgın kalabalığından, trafiğinden, benzin fiyatlarından uzaktaki bu küçük zaferinizin tadını çıkarın.
Bisikletiniz ve Sistem
Kış aylarında bisikleti daha seyrek kullandığınız zamanlarda pilinizi tam dolu şarj ile veya tamamen boş olarak bırakmamaya dikkat edin. Piliniz için en sağlıklısı %80 şarj düzeyinde depolanması ve ayda bir kez deşarj edilip tekrar şarj edilmesidir. Soğukların ilk etkisi pil ısısının düşmesidir. Pil ısısının düşmesiyle birlikte bir miktar performans düşüşü yaşayacaksınız ve bu tamamen normal. Bir başka faktör ise yağışlı havaların artmasıyla birlikte suyla temas miktarınızın artmasıdır. Elektrikli bisikletinizi yağmurlu havalarda kullanmanızda bir sakınca yok ancak yağmur altında bir direğe bağlayıp gitmeniz hiç de güzel bir fikir değil.
Yol
Yolda fark edilmek için mutlaka reflektörlü bir kıyafet veya sırt çantanız, stop lambanız ve led çakarlarınız olsun. Havanın soğumasıyla birlikte yol tutuşunuz bir miktar düşecektir. Düşük yol tutuşuna kısa sürede alışırsınız ancak ani frenlerde problem yaratma ihtimali yüksektir.
Yayalar
Ani frenlemelerin en büyük nedeni ise yayalar. Yayalar kış aylarında etrafında olup bitenlere daha duyarsız olurlar. Bu davranışın birçok sebebi var ve farklı bir yazının konusu olabilir. Bu yüzden yayalar için tetikte olmalısınız aksi takdirde ani bir frenle kayıp düşerek kendinizi ıslak zeminde bulabilirsiniz.
Araçlar
Araçlar da bu konuda yayalardan çok da farklı değiller. Buğulu camlar, ıslak aynalar vs. Trafikte günlük ulaşımda bisiklet kullanıyorsanız özellikle dikkat etmeniz gereken araçlar sıralı tam liste:
Telefonla konuşan sürücüler her şeyi yapabilir,
Ana yoldan bağlantı yoluna sapmak isteyen araçların sizi sıkıştırması,
Sağ şeritte ilerlerken bir anda park yerine burnunu sokmak için üstünüze kıran araçlar,
Arkadan hızla gelip şeridinize giren sürücüler.
Son Olarak Sıcak İçecekler
Çay – 3TL
Kahve – 5TL
Salep – 5TL
Kışın şehirde bisikletli sayısı oldukça azalıyor. Eğer bunu başaran azınlıktaysanız sıcak bir içeceği hak ediyorsunuz demektir. Şehirin tüm o çılgın kalabalığından, trafiğinden, benzin fiyatlarından uzaktaki bu küçük zaferinizin tadını çıkarın. Keyifli sürüşler 🙂