İkinci El Elektrikli Bisiklet Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

2020 Yılında pandeminin de etkisiyle elektrikli bisiklet ve elektrikli scooter pazarında büyük bir genişleme yaşandı. Bu genişleme doğal olarak ikinci el piyasasına da yansımış durumda. Sahibinden.com üzerinde şu günlerde ikinci el elektrikli bisiklet kategorisinde 500’e yakın bisiklet ilanı görmek mümkün.

İkinci el otomobil piyasası alıp başını gitmiş durumdayken elektrikli bisiklet piyasasında fiyatlar gayet makul sayılır. Sıfır bisiklet fiyatları size yüksek geliyorsa ikinci ele yönelebilirsiniz. Peki ikinci el bir elektrikli bisiklet alırken nelere dikkat etmelisiniz?

Yürür aksamında sorun yok. Keyfe keder boyalı?

Öncelikle bisikletin yürür aksamını ve kozmetik durumunu kontrol ederek başlayalım.

  • Lastiklerin durumu,
  • Çizik ve eziklikler,
  • Jantların akortu,
  • Vites tertibatının durumu

Motor ve Motor Kablosunu Kontrol Edin

  • Motorun kablosunun motor milinden çıktığı noktada herhangi bir ezilme veya yırtık olmadığını kontrol edin. Hasarlı motor kablosu ciddi sorunlara neden olabilir.
  • Motor eğer dişlili bir motorsa direnç göstermeden serbest dönüş yapıyor olması gerekir. Ayrıca dişlilerinin sağlam durumda olduğundan emin olmak için tıkırtılı çalışmadığından emin olun. Dişlili motorlarda belirli bir kilometre ve kullanımdan sonra dişlilerin dağılması kuvvetle muhtemel.
  • Aynı şekilde gaz kolu, ekran ve pedal sensörü gibi parçaların da kablo bağlantı noktalarını ve kablolarını kontrol ederek herhangi bir hasar olmadığından emin olun.

Pilin Voltajı ve Pil Sağlığı

  • Eğer imkanınız varsa buluşma yerine bir voltmetre götürmenizde fayda var. Satıcının buluşmaya tam dolu şarjla gelmesini rica edebilirsiniz. 36V bir bisiklet için tam dolu şarjda 42V ölçümlemeniz gerekir. 41V altındaki voltajlar balans problemlerine işaret eder ve ileride size sorun yaşatabilir. (48V piller için bu değer 54V olmalıdır. Pil tam şarjda 53V değerinin altında ise kontrol edilmelidir)
  • Balans problemlerini anlamanın bir diğer yolu pilin gücü kestiği voltajı ölçümlemektir. Satıcıya alternatif olarak bisikleti boş şarjla getirmesini rica edebilirsiniz. Pilin boş şarjda ölçümlemeniz gereken değer ortalama 32-35V olmalıdır. (48V piller için 44-47V) Eğer pil daha yüksek voltajlarda kesme yapıyorsa pilin balansı kontrol edilmelidir.
  • Eğer mümkünse yokuşlu bir noktada buluşursanız pilin yük altında kesme yapıp yapmadığını gözlemleme şansınız olabilir.

Yedek parçası mevcut mu?

  • Özellikle Shimano steps, Bosch gibi kapalı sistem bir bisiklet alıyorsanız pil yenilemesi bu sistemlerde daha zor olduğu için mümkünse yaşı büyük bisikletlerden kaçınmanızda fayda var. Hatta bazı bisiklet mağazalarında 4-5 yaşında sıfır elektrikli bisikletler olabiliyor yani pilin tazeliği açısından sıfır bisiklet alırken bile dikkatli olunmalı…
  • Ülkemizde satış sonrası hizmetler maalesef çok parlak durumda değil fakat bununla birlikte bazı markalar yedek parçalarını siteleri üzerinden satışa sunarken (Örn. Volta) bazı markalar da garanti kapsamında birebir parça değişimi imkanı sunarak müşteri deneyimini ve memnuniyetini ön planda tutuyor. Bazı markalar ise maalesef satış sonrası parça satışından kar odaklı ilerleyerek yedek parçaları piyasasının üstünde fiyat ve işçilik talep edebiliyor. Satın almadan önce alacağınız markayı iyice araştırın.

4. Satıcıyı test etmek

Burada iç güdüleriniz devreye giriyor 🙂 Satıcı daha önce hiç elektrikli bisiklet kullanmadığınızı bir şekilde anlarsa herhangi bir sorunu “abi zaten elektrikli bisikletlerin hepsinde böyle oluyor” şeklinde normalleştirmeye çalışması mümkün.

Örneğin 250W bir bisiklete ilk defa biniyorsanız motorunun beklentilerinizin üstünde olması kuvvetle muhtemeldir. Eğer motor size aşırı zayıf geldiyse motor hız kazanmakta zorlanıyorsa bunun normal olmadığını belirtelim.

Son olarak 2.El elektrikli bisikletler için sahibinden.com’a ek olarak Elektrikli Bisiklet Kullanıcıları facebook grubuna da katılarak takip edebilirsiniz. Bol şans!

Whatsapp'ı aç
Yardım Alın
Yardımcı olabilir miyiz?